Sütés nélkül: karamellás-diós-csoki pite
Pite pite hátán. A mandulás-körtés pite és a fahéjas-szilvás pite recept után íme:
Mennyek országa, hát itt vagy! Sütés nélkül, félóra alatt elkészülő édesség, aminek nem lehet ellenállni. Ami elvarázsol. Ami valóban a mennybe repít. Aminek ízei úgy harmonizálnak egymással, mint a csodás szonáta dallama. Egyszerűen elgyengül tőle az ember.
Egyetlen egy hátránya van: erős függést okoz.
Hozzávalók:
- 25 dkg bármilyen kakaós keksz
- 5 ek olvasztott vaj/margarin
- 1 marék vajkaramella (használhatsz karamellöntetet)
- 3 dl tejszín
- csipet só
- 1 nagy marék pucolt dió
- 15 dkg étcsokoládé
- nagy csipet nagyszemű só a tetejére
Így készítsd el:
Egy pite formát enyhén olajozzunk ki. A kakaós kekszet tegyük egy zacskóba és (pl.) sodrófával addig üssük, amíg morzsa állagú nem lesz. Ezt keverjük össze az olvasztott vajjal, majd terítsük szét a formában. Egy kanállal, vagy villával nyomkodjuk le szorosan, hogy összeálljon.
A vajkaramellákat tegyük egy keverőtálba, öntsünk hozzá 0,5-1 dl tejszínt és olvasszuk meg, sűrű kevergetés mellett a tűzhelyen. Ezt a lépést tudjuk megspórolni, ha a karamellöntettel ügyködünk. Ha kész, keverjük bele a durvára aprított diót, szórjuk meg egy csipet sóval, majd öntsük a kekszmorzsa tetejére.
Az étcsokit törjük apró darabokra, tegyük egy keverőtálba, öntsük hozzá a maradék tejszínt és gőz fölött olvasszuk meg. Ha nincs bajunk a mikróval, akkor mindezt ott is megoldhatjuk. Gyorsabb. Öntsük a karamelles dióra, ütögessük a formát az asztalhoz, hogy szépen, egységesen elterüljön. Nagyszemű tengeri sóval hintsük meg és hagyjuk kihűlni. Ha már kihűlt, tegyük a hűtőbe 1-2 órára (akár előző este is elkészíthetjük, így másnap már csak ki kell venni és tálalni).
Mielőtt tálalnánk, hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 10 percet.
Ínyencek tejszínhabbal vagy vanília fagylalttal bolondíthatják meg, de hidd el, önmagában is egy igazi csoda!
Ötlet:
A pite élmény után nem maradhat el egy finom kávé sem. És, mivel a süti mindennél édesebb volt, erre most a legjobb egy forró, sötét pörkölkésű kávészemekből készített friss fekete eszpresszó. Így tökéletes!