Körtés szelet - desszert a kávé mellé
Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2+1 ek nyírfacukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
- 5 dkg dió
- 1+¼ kk fahéj
- 1 csipet só
- 14 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás
- ½ kk vanília kivonat
- ~1 dl natúr joghurt
- 2 nagyobb körte
Elkészítési javaslat:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit vagy tortaformát. Mérd ki egy nagyobb keverőtálba a lisztet, adj hozzá 2 ek nyírfacukrot, a finomra aprított diót 1 kk fahéjat és egy csipet sót, majd forgasd össze. Morzsold bele a hideg vajat, és kezd el összedolgozni. Ha nagyjából felvette a vajat, adj hozzá egy tojást és a vanília kivonatot, majd ezzel is keverd össze. Végül kanalanként keverj hozzá kb. 1 dl joghurtot (amennyit felvesz), kissé ragacsos, de jól nyújthatónak kell lennie a tésztádnak. Lisztezett felületen nyújtsd tepsi méretűre (kb. fél centi vastagra), és a sodrófa segítségével emeld át a sütőpapíros tepsire. A körtét mosd meg, a magházát végd ki, majd vékonyan szeleteld fel, és egyenletesen borítsd be vele a tésztát. Keverj ki 1 ek nyírfacukrot ¼ kk fahéjjal és szórd meg a sütit tetejét. Tedd a sütőbe 20-25 perce, amíg átsül. Hagy kihűlni, majd szeleteld fel.
Ha tálalod, ne felejts el mellé kávét kínálni!