Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

A gazdag ember is vízzel főzi a kávét

 

Noha döntően befolyásolja a kávé ízét, mégis ezt az összetevőt hagyják a leggyakrabban figyelmen kívül.

A gazdag ember is vízből főzi a kávét

Az összes barista egyetért: ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki a kávébabokból, jó minőségű vízre van szükség. Sajnos számtalan olyan kávéimádó van, aki kitartó munkával kutat fel izgalmas keverékeket, gondosan megszimatolja a pörkölt babok aromáját, sok utánajárás árán rendel meg különféle szezonális specialitásokat - és aztán mindent elront, amikor kinyitja a csapot és onnan adja a vizet a kávéhoz!

Tiszta, szűrt, palackozott vízből lehet minőségi, finom kávét készíteni

Nem is az a baj, hogy a csapvíz nem iható, hiszen sok helyen az. Sőt annak már önmagában is nagyon jó ízvilága lehet! Hanem az, hogy a csapvíz egyszerűen nem elég tiszta ahhoz, hogy érvényesülni tudjon mellette a kávé valódi íze.

Nagyon fontos szűrni a vizet kávéfőzés előtt!

"A feketekávé 98%-ban víz! Legyen szó eszpresszóról, americanóról, vagy filteres kávéról, mégiscsak ez a legfőbb összetevő!"

Még, ha a legjobb minőségű kávébabokkal dolgozunk is, ha maga a víz szennyezett, az már önmagában megváltoztatja a kávé küllemét, aromáját és ízét is. A sikeres kávéfőzés központi eleméről van szó. Ha igazán jó kávét akarunk készíteni, akkor a víz minőségét ugyanúgy meg kell fizetni, mint a többi összetevőjét.

Két egyforma csapvíz egyébként sincs a világon, ezért fontos a szűrés, hogy a kávéfogyasztók - bárhol élnek is a nagyvilágban - egyforma feltételek mellett készíthessék el kávéjukat. Ám az igazság az, hogy a csapvíz legtöbbször különféle szennyezőanyagokat tartalmaz - ezek eltávolítása pedig sokat segít, hogy a kávé valódi karaktere érvényesüljön.

A víz a legfőbb alapanyaga minden kávénak

A víz tisztaságának mérése

A kávészakértők a víz tisztaságát annak teljes oldottanyag-tartalmának, TDS-ének meghatározásával állapítják meg. Ez az adat mutatja meg a jelen lévő szervez és szervetlen anyagok mennyiségét. Rendszerint ásványokról, fémekről és sókról van szó - lényegében tehát mindenről, ami a desztillált vízben nem található meg. Történetesen a csapvíz íze is ezen anyagoknak köszönhető (hiszen a desztillált víz ízetlen), ám ez az íz a lefőtt kávé ízét is befolyásolja.

A TDS értékét ppm-ben mérik: az adat azt mutatja meg, hogy hány rész idegen anyag van jelen egymillió részben. Minél alacsonyabb az érték, annál tisztább a víz. A csapvíz TDS-e akár 500 ppm is lehet. Ez pedig jóval magasabb, mint az Amerikai Specilaity Kávé Szövetség (SCAA; Speciality Coffee Association os America) által előírt 50-100 ppm. Ez persze ugyancsak jóval több, mint az a 0 ppm, amelyet nem egy speciality kávéfőző el tud érni a csúcstechnológiás fordított emózis (RO) szűrőrendszereik segítségével.

Egy RO-szűrőrendszer persze nagyon drága és igazából csak azoknak éri meg beszerezni, akik kávézót üzemeltetnek. Ugyanakkor, ha valaki olyan vérbeli kávéimádó, akinek nem számítanak a költségek, érdemes elgondolkodnia rajta.

Palackozott vízzel - amelynek semleges az íze és alacsony a TDS-e - ise lehet tiszta, finom főzeteket készíteni. Magának a csapvíznek a szűrése is jó megoldás.

Ha a presszógépet szűrőrendszerrel együtt használjuk, jó úton járunk, hogy a végeredmény közel olyan kávé legyen, mint amit egy kávézóban vagy kávéházban vennénk.

A szűrt víz további előnye, hogy az eszközök élettartamát is megnöveli. A csapvíz olyan szennyezőanyagokat tartalmaz, amelyek lerakódásokat okoznak. A kávéfőzők meghibásodásának 70%áért a vízkő a felelős.

A megoldás egyértelmű: használjunk minőségi vizet és a kávét, íze is jobb lesz és a gépünkkel is kevesebb lesz a gond!

Tippek

  1. Minden kávéfőzéshez friss vizet használjunk! Győződjünk meg róla, hogy nem maradt vissza régebbi víz sem a presszógépben, sem a kannában.
  2. Próbáljuk meg elérni a 0-200 közötti TDS értéket! Minél alacsonyabb, annál jobb!
  3. Ha csapvizet használunk, szűréssel távolítsuk el az abban lévő szennyeződéseket!
  4. Ha még tisztább eredményt akarunk elérni, akkor válasszunk palackozott (nem ásvány!)vizet!

Tiszta, tisztított víz szükséges minden kávéfőzésnél