Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Cuccumella - Napoletana - videó

Következzék a Caffettiera Napoletana, azaz a Nápolyi kávéfőző...

A "Cuccumella" vagy "Napoletana" az egyik legrégebbi kávéfőzési eszköz. Eredetileg Franciaországban találták fel 200 évvel ezelőtt, majd hamar elterjedt egész Olaszországban. Főleg Nápoly környékén honosodott meg, ahol szinte rituálévá vált.

Caffettiera Napoletana - Nápolyi kávéfőző - videó recept - lent

Most vizsgáljuk meg közelebbről. Három részből áll: (fej-tor-potroh)

  • Egy víztartályból, amin van egy fogantyú és egy túlfolyó nyílás.
  • Egy henger alakú szűrőből, aminek van egy lyukacsos fedele.
  • És egy kávékiöntő edényből, amin szintén van egy fogantyú és egy kiöntő csőr.

Készítsünk el tehát egy jó kávét!

Először töltsük fel vízzel a tartályt. Egy centiméterrel a túlfolyó nyílás alatti szintig engedjük a vizet.Ezután a szűrőt töltsük meg kávéval. Közepes finomságúra darált kávét használjunk. Az Illy Moka megfelelő. Használjunk egy kanalat. Fontos, hogy ne tömörítsük a kávét. Ha tömöríted a kávét vagy túl finomra őrölt kávét használsz, akkor a víz csak nagyon lassan fog áthaladni az őrleményen. Így a kelletlen ízek és aromák is belekerülnek a főzetbe és túl keserű lesz. Hat személyes főzőt használok. Minden egyes adaghoz 6-7 gramm kávéval számolok, ami kb. egy és fél kávés kanálnyi kávét jelent. Ok, akkor majdnem meg is vagyunk. Csavarjuk rá a szűrőre a tetőt. És helyezzük a víztartályba. Óvatosan, hogy ne öntsünk ki semennyi vizet a tartályból. Csavarjuk rá az edényre a kiöntőt. A két fogantyú legyen egy vonalban. Kis-közepes lángon helyezzük az edényt a gázra. Meg kell várnunk, hogy felforrjon  a víz. Már forr is. vegyük le a lángról az edényt. És egy gyors mozdulattal fordítsuk meg. Így. Amint látható, a víz kiömlik a túlfolyón, de ne izgulj, ez teljesen normális. Nem lehet látni, de az edényben most történik a "csoda". A gravitációnak köszönhetően a víz átfolyik a szűrőn és egy nagyon ízletes kávé készül. Még néhány perc. Közben elkészítem a csészéket. Ezeket ajánlom. Mokkához is ezt használom, mert nagyobbak mint a presszós csészék. Az így készült kávé illatosabb és legjobb "lungo" vagyis hosszú kávéként fogyasztani. Kész a kávé, vegyük le a víztartályt és a szűrőt. Öntsük ki a kávét a csészébe. Így ni! Nagyon aromás. Olyan, mintha időutazáson lennénk. Akkor mindenkinek? Ok, jut mindenkinek... Egészségetekre!

Szereted a kávét? Akkor nézd meg a többi receptet: