Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Húsvéti kalács

Kávés koszorú recept

helyett...

Kávés koszorú! Hisszük, hogy van élet a Földön túl.

Rögvest egy vicc jut erről eszembe:

- Tudjátok, mi bizonyítja, hogy van intelligens civilizáció a Földön kívül?!

- Hát az, hogy nem akarnak velünk kapcsolatba lépni!

Na, de evezzünk komolyabb vizekre. Húsvét alkalmával bizonyára kalács is felkerül az ünnepi asztalra. Éppen ezért, mi most nem egy "egyszerű" kalács receptjével fogunk nektek kedveskedni, hanem valami egészen különleges finomsággal. Ez pediglen kérem szépen nem más, mint a kávés koszorú.

Kávés koszorú Húsvéti kalács helyett - recept

Kezdjük a hozzávalókkal 6 személy részére:

  • 3 evőkanál konyak
  • 23 dkg cukor
  • 8 darab tojássárgája
  • 5 db tojásfehérje
  • 7 dkg étkezési keményítő
  • 4 dkg búzadaraű1 csipet só
  • fél tasak sütőpor
  • 1 kanál instant kávé
  • másfél citrom
  • 4 dkg porcukor (lehet vaníliás cukor is)
  • 45 dkg vaj
  • 8 dl tej

A díszítéshez:

  • zsemlemorzsa és vaj a sütőformához
  • kávészemek
  • grillázs

A kávés koszorú elkészítése:

Elsőként alaposan megmossuk a citromot, lereszeljük a héját (Lidl-ben lehet kapni biocétromot), majd félbevágjuk és a levét kifacsarjuk.

A cukor felét és 10 dkg vajat négy tojássárhájával, a fél citrom levével és lereszelt héjával habosra keverjük. 2 dl tejbe beletesszük az étkezési keményítőt, beleszórjuk a lisztet, sütőport, búzadarát.

A tojássárgás és a lisztes keveréket összekeverjük és alaposan kidolgozzuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és közé keverjük néhány laza mozdulattal.

A sütőt előmelegítjük és a vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt koszorúformába öntjük a tésztát és meleg sütőben megsütjük. Amikor már nem ragad a tészta a beleszúrt hústűre, akkor kész. Rácsra borítjuk és néhány órát hagyjuk hűlni.

A krém elkészítéséhez felforraljuk a tejet a cukorral és beletesszük az instant kávét. A tojássárgáját és 4 dkg étkezési keményítőt összekeverjük és meleg tejbe öntjük folyamatos keverés mellett és forrásig kavargatjuk. Amikor kihűlt a porcukorral kikevert, konyakkal ízesített vajat is hozzáadjuk és egyenletesre keverjük.

Kávés koszorú feldarabolása

A koszorút három karikára felvágjuk és megkenjük a krémmel. Kívülről is ezzel a krémmel vonjuk be, majd kávészemekkel grillázs darabokkal díszítjük.

Ugye, hogy nem is volt olyan nagy ördöngősség?

A siker garantált! Jó Húsvétolást!