Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Vietnami jegeskávé receptje

Vietnami jegeskávé receptje

Hogy is készül a Ca Phe Da avagy a Cafe Sua Da?

íme a vietnami jegeskávé - Ca Phe Da - receptje

A helyzet fokozódik, egyre melegebb van, egyre nagyobb a kánikula, ráadásul magas a páratartalom. Ilyenkor kiváltképpen jólesik egy pohár hideg finom frissítő ital. Mint amilyen a jegeskávé.

Ezúttal az általunk ismert és a Vietnami jegeskávé receptet adjuk közre, valamint hozzá némi infóadalékot:

A távol-kelti ország sűrített tejjel készülő jeges kávéitala még a gyarmatosítás korából ered. Ma a fiatal városiak egyik kedvenc finomsága.

Akkoriban, még jóval az ország függetlenné válása előtt, Vietnamban tej helyett rendszerint édes sűrített tejet használtak - az előbbi ugyanis a rendkívüli forróságban gyorsan megromlott. A sűrített tejjel tálalt jegeskávét főként a gyarmatosító uralkodó réteg fogyasztotta, az ugyanis frissítően hűvös volt, ízében pedig egyesült a kávé füstös íze a tej édességével.

Ahogy telt az idő, úgy terjedt el ez a felszolgálási mód. Ma a vietnami kávé annak sötét, kesernyés ízéről ismert, amit a sűrített tejtermészetes édessége jól ellensúlyoz. A jeges Ca Phe - e szót, meglepő módon Ka-féj-nak, vagy egyszerűen kávénak mondják - egész Vietnamban ismert ital.

Hagyományosan a Vietnami kávét egy sor ismert különleges szűrő, a phin (fin) segítségével készítik. Ez a csésze tetejére kerül, s belőle csordogál ki a frissen főtt kávé. Ha nincs kéznél a tradicionális, fémből készült vietnami szűrő, akár egy jó eszpresszó is képezheti az ital alapját.

Vietnami jegeskávé - Ca Phe Da recept

 

Hozzávalók:

  • 20 g (3 púpozott teáskanálnyi) finomra őrölt kávé
  • 30 ml sűrített tej
  • Jég

1. lépés - Csak édesen!

Öntsük a sűrített tejet egy pohárba és tegyük bele a jégkockát.

2. Lépés - A kávé elkészítése

Tegyük a phint a pohár tetejére és kanalazzuk bele a finomra őrölt kávét. Áztassuk át kissé az őrleményt forrásban lévő vízzel és hagyjuk állni 10 másodpercig, mielőtt többi vizet ráöntjük úgy, hogy az egészen a perem alattig érjen. Várjuk meg, amíg a víz lecvsöpög a csészébe. Maga a kávé 2-5 perc alatt elkészül. Ha presszókávét használunk, egyszerűen főzzük azt le és öntsük a jég és a sűrített tej tetejére.

3. lépés - Keverés

Határozott mozdulattal keverjük meg, hogy a jég felolvadjon és az erős kávé a tejjel összeelegyedjen.

Tipp - A keserűbb jobb!

Ha nem áll rendelkezésre Vietnami kávé, használjunk testes ízű, sötétre pörkölt változatot! A sűrített tej intenzív édessége mellé ugyanis erőteljes, keserű ízspektrumú anyagra van szükség.

Kávé, kávé, jegeskávé: Ca Phe