Egy igazán jó török kávé receptje
Tudtad, hogy a török jósok a demitasse (erős feketekávé) alján maradt kávézaccból olvasták ki az emberek jövőjét?!
A török kávé íze gazdag, édes és fűszeres. A presszókávékhoz képest nagyobb, úgynevezett demitasse csészékben szolgálják fel. Tej nélkül fogyasztják, a tetején fekvő kávéhabbal díszített ital igazi érzéki gasztronómiai élmény. És a baristák kedvence...
Hagyományosan a török kávét külön edényben, az úgynevezett ibrikben készítik. Ez a fanyelű eszköz az eljárásnál széles, a tetejénél keskenyebb. Több fázisban melegítik, így jön létre a kávé tetején lévő vastag hab és finom, intenzív íz. Ha nincs ibrikünk, használhatunk kisebb lábost is, viszont minél nagyobb az edény, annál valószínűbb, hogy az érdekes hab hozzáragad az oldalához. Ezért próbáljunk minél kisebb eszközt választani.
Hozzávalók:
- 1 kardamonhüvely cukor
- adagonként 10 gramm (2teáskanálnyi) extra finomra, púderállagúra őrölt kávé
- 90 ml (1 csészényi) víz
1. lépés - Hevítés
Melegítsük fel a vizet az ibrikben (vagy lábosban).
2. lépés - A kávé hozzáadása
Vegyük le az ibriket a tűzről és tegyük bele a kávét és a kardamomot. Ízlés szerint döntsünk a cukor mennyiségéről (adagonként kb. fél teáskanálnyi szükséges).
3. lépés - A habosítás rituáléja
Hevítsük - de ne forraljuk fel! - az elegyet addig, amíg felhabzik. Ekkor vegyük le a tűzről és hagyjuk az italt ülepedni. ezalatt nem szabad a kávét kevergetni! Ismételjük ezt meg háromszor.
4. lépés - Felszolgálás
Öntsük szét a kávét a csészékbe úgy, hogy mindenkinek jusson elég a habrétegből is. Hagyjuk az italt pár percig állni, hogy a benne lévő üledék leszálljon a csésze aljára.