Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Ritka, gyógyíthahatlan betegség tüneti kezelésében segít a kávé


A kávéban található koffein az egyetlen, amely ebben a helyzetben (is) segít...

Számtalanszor olvashattuk már és saját bőrünkön is megtapasztalhattuk a kávé pozitívumait. Ilyen, mikor a reggeli ébredés után felfrissülünk tőle, vagy sportolás utáni gyorsabban regenerálódik szervezetünk vagy a napi munkavégzés közben éberebbek leszünk. Mindez persze a koffeines feketére vonatkozik.

Esetünkben is a koffein jut jelentős szerephez. Történt ugyanis, hogy egy francia kisfiú egy örökletes és nagyon ritka,  akaratlan, céltalan mozgásokkal és fájdalmas izomgörcsökkel járó diszkinéziában szenved. A betegség a mindennapi létezésben korlátozza, hiszen már szimplán a közlekedést is akadályozzák a kiszámíthatatlan izomrángások, céltalan mozgások, melyet nem tud irányítani.

Orvosa az egyetlen eddig ismert "gyógyszert" írta fel és alkalmazta a 11 éves páciensen, konkrétan az eszpresszó kávét. Naponta kettőt feketét kell elfogyasztania, egyet reggel, egyet késő délután. Az így bevitt koffein hatása ugyanis 7 órán át tart ki. A presszókávé bevitelével az irányíthatatlan izomrángások 100%át megszűnteti és a kisembernek is jobb ettől a közérzete. Az, hogy a késő délutáni serkentő ital fogyasztása hogyan hat az alvására, arról nem érkezett információ.

A koffeines kávé, mint egyetlen gyógyszer

A ritka betegséget egyébkén a ADCY5 elnevezésű gén mutációja okozza. Emiatt az információáramlás, az izmok irányítása nem működik megfelelően. Ebben segít a koffein, átveszi a gén szerepét, amely nem engedi a megfelelő enzimek előállítását és így kontrollálja a helyes irányítást.

Érdekesség, hogy a kezelés kezdeti időszakában újra megjelentek a tünetek, amivel a család újra az orvoshoz fordult.
Kiderült, hogy a szülők véletlenül koffeinmentes kapszulákat vásároltak és az azzal készült kávét itatták a gyermekükkel.
Miután kiderült a tévedés, az orvos megállapította, hogy a szülők tudtukon kívül kettős vak tesztet hajtottak végre, ami annyit tesz, hogy sem
a tesztalany, sem a teszt végzője nem tudja, hogy pontosan mikor alkalmaznak orvosságot és mikor placebót (hatóanyag nélküli, külsejében az eredetivel megegyező szer).

Öröm, hogy a kávé ezúttal is bizonyította, hogy egy csodálatos, semmihez sem hasonlítható különlegesség.
Sötét színű, kesernyés, de ugyanakkor különleges aromákkal teli, zamatos, illatos folyékony elegy, melynek "elfogyasztásával kinyílik a tudat és szárnyalnak a gondolatok"...