Pénteki kedvcsináló - 3 kávétipp otthonra
Örvendezzünk, itt van a hét utolsó munkanapja, ha ezt túléljük, akkor előttünk a gyönyörű hétvége!
És, ha ma csak egyetlen videó megnézésére lesz lehetőségünk kávé témában, akkor ez legyen az!
Barista barátunk 3 egyszerű és tökéletes kávé készítési módot mutat meg nekünk. Az újhullámos kávék korában elkészül egy French Press, egy Chemex és egy automata kávégéppel készített fekete. Mindegyik kávéitalnak megvan a maga helye és ideje. Figyeljetek, rá, hogy milyen őrleményből készül, mert nagyon fontos!
Annak, aki nem tudja hanggal nézni, azoknak készítettünk feliratot a videó alá. Íme:
Hogyan készül a tökéletes kávé?
"A tökéletes kávé szerintem egyszerű. A mai rohanó világunkban nincs időnk arra, hogy órákat töltsünk azzal, hogy elkészítsünk egy kávét. A legjobb kávék, azok egyszerűek, egyszerűen finomak, egyszerű aromákkal rendelkeznek és olyan érzetet keltenek benned, amitől egész napra elkezdesz pörögni."
1 Barista, 3 kávétipp otthonra
"Nem muszáj mindig elmennünk azért, hogy kávézzunk egy jót, ezt otthon is meg tudjuk tenni. Én otthon - ugye presszókávémat - úgy szoktam elkészíteni, hogy French press-t használok hozzá.
French Press
"Tegyük bele az őrlemény (7 g őrölt kávé/1 fő) a French Pressünkbe (durva őrlésű kávé), ezt az őrleményt fogjuk felhúzni vízzel, (2 - 1,5 dl víz / adag). A fém pereméig fogjuk önteni a vizet. Után pedig fogjunk egy telefont vagy egy timer-t, amink van éppen otthon és állítsunk be rajta 4 percet és addig helyezzük be a French Press tetejét a vízre és a kávéőrleményre. Ha lenyomtad, akkor el is készültünk a kávéval.
Az otthoni kávékészítés az egy nagyon sokrétű dolog. Tehát, hogy nagyon kell rá figyelni, hogy miből készítjük a kávét, milyen fajta pörkölésű kávét használunk otthon... Tehát, hogy ha egy nagyon finom jegeskávét szeretnék elkészíteni otthon, akkor érdemes egy világos pörkölésű kávét használnunk hozzá. Ha egy nagyon finom creme-vel rendelkező eszpresszót szeretnénk készíteni, akkor érdemes sötét pörkölésű kávéból főznünk.
Itt Magyarországon lehet kapni a boltokban French Press-et, Chemex-et, kotyogóst... "
Chemex
"Chemex-ből nagyon finom tejes kávét, hideg kávét, hosszú kávét lehet készíteni, amilyet szeretnénk. Szükségünk lesz egy ilyen papírfilterre, amit bele fogunk helyezni ide, a Chemex felső részébe. Forró vizet fogunk hozzáadni, hogy átnedvesítsük a papírt. (Közepes őrlésű kávé) 30 g kávéhoz használunk fél liter vizet. (4 perc várakazási idő) Elksézítése szintén ilyen 4 percet vesz igénybe. (5 g őrölt kávé / 1 fő). Kicsit várunk, hogy kicsöpögjön a maradék kávé. És áthelyezzük abba a pohárba amiből az őrleményt öntöttük bele. És hozunk poharakat és meghívunk pár barátot és kiöntjük és elkészítjük. Rögtönzött otthoni tejeskávét fogunk készíteni belőle, ezért csak félig töltjük a poharakat kávéval. Ezután tejet fogunk hozzátenni. Felöntjük tejjel csészéinket és el is készült a tejeskávé, ez nyárra kiváló.
Az otthoni kávéfőzésben számtalan kiváló kávéfőző közül választhatunk. Az automata kávéfőző gépek megkönnyítik az ember életét és segítenek abban, hogy pontos aránnyal készítsük el a kávékat. Gyorsak. Mikor reggelente felkelünk, akkor nincs időnk összeszedni magunkat, nincs arra időnk, hogy 1 órán keresztül kávét főzzek... Csak egy gombot kell megnyomni és egyből egy olyan minőségű italt kapok otthon, ami ugyanolyan, mint egy kávéházban."
Autoamata kávéfőző
"Első körben kapcsoljuk be a gépet, találtok rajta egy bekapcsológombot. Második lépésként pedig a vizet fogjuk hozzátölteni. Azért tudtok beletenni sima csapvizet, mert ugye Aqua Clean szűrővel rendelkezik a gép. Másik oldalon a kávét kell feltöltenünk. Itt szemes kávét tudtok hozzáadni vagy kávéőrleményt. Fogunk csinálni egy olasz típusú presszókávét, amihez nincs máshoz szükségünk csak egy csészére. És keressétek meg az espresso gombot. Azoknak, akik a tejeskávét szeretik, azoknak kitalálták ezt a kis készüléket a géphez. Ebben csak annyi a dolgunk, hogy teletöltjük tejjel és csatlakoztatjuk a géphez. Pohárra lesz szükségünk vagy egy bögrére. Csak alá kell helyezni, hiszen a tejet már betöltöttük a gépbe. Megkeressük a gombot és megnyomjuk a Latte macchiato-t.
Hogyha egy olyan kávét szeretnénk inni, ami tökéletesen kiméri az arányokat és tökéletes tejhabot készít, akkor igazán választhatjuk az automata, kávédarálós gépet. És már el is készült a Latténk és fogyaszthatjuk is. Egészségetekre!"
Barátunk eme gondolatokkal fejtegette a témát:
Tökéletes kávét otthon is elkészíthetsz, ha odafigyelsz néhány lépésre és részletre. Az alábbiakban bemutatok egy alapvető módszert, amely segíthet a tökéletes kávé elkészítésében:
**Hozzávalók és eszközök:**
- Friss kávészemek
- Kávédaráló
- Víz
- Eszpresszógép, AeroPress, filterkávézó vagy más kávéfőző eszköz
- Pörkölési típustól függően: digitális mérleg, vízforraló
**Elkészítés:**
1. **Válassz minőségi kávét:** Használj friss kávészemeket, amelyek friss pörkölésűek és megfelelő minőségűek. Az ízletes kávé alapja a jó minőségű alapanyag.
2. **Mérj és darálj:** Használj kávédarálót a kávészemek frissen darálásához. Az ideális őrlési méret függ az elkészítési módtól (pl. finom őrlés eszpresszóhoz, közepes őrlés filterkávéhoz stb.).
3. **Mérj megfelelő mennyiséget:** A kávévíz arány alapvető fontosságú. Általában egy arány 1:15 vagy 1:16 (kávé:víz) ajánlott, de kísérletezhetsz az ízlésednek megfelelően.
4. **Forralj vízet:** Ha szükséges, forralj fel vizet a vízforralóban. Az eszpresszóhoz használt víznek nem szabad forrnia, hanem kb. 90°C-osnak kell lennie.
5. **Kávékészítés:** Használd a kiválasztott kávéfőzőt (pl. eszpresszógép, AeroPress, filterkávézó) a kávé elkészítéséhez. Az elkészítési mód függ az igényeidtől.
6. **Öntés és szűrés:** Az elkészítési módtól függően öntsd vagy préseld le a kávét. Ügyelj arra, hogy egyenletesen és szisztematikusan dolgozz, hogy egyenletes ízű kávét kapj.
7. **Élvezd a kávét:** Öntsd a kávét csészébe vagy bögrébe, és élvezd a friss és ízletes italt. A kávétól függően lehet, hogy érdemes hozzáadni tejterméket vagy cukrot, de először érdemes a kávét magában kipróbálni.
Minden kávéfajta és elkészítési mód kicsit eltérhet, tehát lehet, hogy kísérletezned kell a tökéletes arányok és ízek megtalálásához. A türelem és a gyakorlat sokat segíthet a saját tökéletes kávé elkészítésében.