Mesebeli hamuban sült pogácsa
Gondolj csak bele: délutáni vendégeidnek felkínálod az áfonyás túrótortát, ami mellé finom zamatos kávét kortyolgatnak és meleg krumplispogácsát csipegetnek, hogy ne zörögjön a gyomrukban...
(Szóval a címtől eltérően nem hamuban sült, de ettől még mesebeli és nagyon finom...)
Ezzel a hármassal nagy sikert lehet aratni. Desszert gyanánt édesség, frissítőnek friss kávé, levezetésnek hamuban sült pogácsa...
Az áfonyás túrótorta receptjét a fenti linkről eléritek, a kávékészítés fortélyait innen leshetitek el, úgyhogy mos lássuk a Nagyi féle krumplispogácsa receptjét.
Hozzávalók:
- 45 dkg burgonya
- 40 dkg liszt
- 1-1,5 evőkanál só
- 12 dkg sertészsír
- 1,5 dl tej
- 1 zacskó élesztő (por)
- 1 evőkanál cukor
- ízlés szerint köménymag
- tej a kenéshez
Elkészítés:
A krumplit megmossuk, meghámozzuk, kis darabokra vágjuk, és egy lábosban sós vízben puhára főzzük. Ha kész, leöntjük róla a vizet, és krumplitörővel összezúzzuk. Hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt a burgonya, meglangyosítjuk a tejet, beletesszük a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, egy tálban elkészítjük a tésztát: a lisztet a sóval, a burgonyával és a zsírral összegyúrjuk, a kapott massza közepébe lyukat csinálunk, beleöntjük a felfutott élesztőt, és lágy tésztává gyúrjuk. Lefedjük egy tiszta konyharuhával, és csaknem 1 órán keresztül hagyjuk kelni.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Lehetőleg négyzet vagy téglalap alakúra. Ezután egymással szemközti oldalakon középig behajtjuk, majd újra kinyújtjuk. Egy késsel "berácsozzuk", de óvatosan, nehogy elvágjuk a tésztát. Végül pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rátesszük a pogácsákat, majd megkenjük őket tejjel, és ha kedvünk van hozzá, szórunk rá köménymagot. (Általában 2 adag, azaz 2 tepsi pogácsám lesz.)
A tepsit betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és légkeverésen megsütjük. Nekem 16-17 perc alatt megsülnek a pogácsák, a testvérem sütőjében úgy 25 perc alatt készülnek el.
Ha kihűltek, fogyaszthatjuk: