Kókuszos-kávés piskótakehely recept
Öblös üvegpohárban felszolgált pompás desszert
Kókuszkrémmel töltött, kávékrémmel leöntött piskóta, amit likőrrel itattunk át... :-)
Hozzávalók 6-8 személyre
A kávés piskótához
- 25 ml/1,5 evőkanál napraforgó vagy mogyoróolaj
- 40 g átszitált liszt
- 50 g barnacukor
- 2 tojás
- 45 ml/3 evőkanál forróvíz
- 45 ml/3 evőkanál őrölt kávé
A kókuszkrémhez
- 10ml/2 teáskanál kukoricaliszt
- 40 g/3 evőkanál finomított kristálycukor
- 3 tojás
- 400 ml konzerv kókusztej
A töltelékhez és az öntethez
- 30 ml / 3 evőkanál átszitált porcukor
- friss kókuszszeletek a díszítéshez
- 300 ml tejszín
- 2 közepes méretű banán
- 60 ml/4 evőkanál kávélikőr
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 160 C-ra. Vajazzunk és béleljünk ki sütőpapírral egy 18x18 cm sütőlapot.
Tegyük a kávét kisebb tálba. Öntsünk rá a forró vizet, hagyjuk állni négy percig, majd szűrjük le.
Nagyobb méretű tálban keverjük el habosra a tojást a barnacukorral.
Fokozatosan adjuk a keverékhez a lisztet, egy evőkanál kávét és az olajat. Keverjük alaposan össze, majd öntsük a piskótatésztát egyenletesen a sütőlapra. Süssük kb. 20 percig. Amikor elkészült, borítsuk tortarácsra. Mikor kihűlt, óvatosan húzzuk le a piskótáról a sütőpapírt.
A kókuszkrém elkészítéséhez a kókusztejet egy főzőedényben melegítsük meg, de vigyázzunk arra, hogy ne forraljuk.
Keverjük habosra a tojásokat a cukorral és a kukoricaliszttel. Állandó kevergetés mellett öntsük hozzá a meleg kókusztejet. Melegítsük lassú tűzön egy-két percig, amíg a krém besűrűsödik, de vigyázzunk arra, hogy ne forraljuk fel. Tegyük félre hűlni tíz percre. Néha kevergessük meg.
Vágjuk fel a piskótalapot 5 cm-es kockákra és tegyük a lapocskákat egy nagy üvegtálba. Karikázzuk fel a banánokat, tegyük a piskótalapok tetejére és locsoljuk meg kávélikőrrel. Öntsük rá a kókuszkrémet és hagyjuk teljesen lehűlni.
A maradék kávéval és a porcukorral verjük fel kemény habbá a tejszínt és kanalazzuk a kókuszkrém tetejére. Takarjuk le fóliával és tegyük a tálat hűtőszekrénybe néhány órára. Tálaláskor szórjuk meg friss kókuszreszelékkel.
Ötleletek
A kókuszszeletek elkészítéséhez használjunk hámozókést. Ha nem kapunk friss kókuszdiót, pirított kókuszreszelékkel díszítsük a desszertet.
Nos barátunk gyorsan letudta:
A kókuszos-kávés piskótatekercs egy ínycsiklandó édesség lehet, amely kiválóan kombinálja a kókusz és a kávé ízét. Íme egy recept a kókuszos-kávés piskótatekercshez:
**Hozzávalók a piskótához:**
- 4 tojás
- 120 g cukor
- 120 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál instant kávé (vízben feloldva)
- 50 g reszelt kókusz
**Hozzávalók a krémhez:**
- 200 ml habtejszín
- 100 g mascarpone sajt
- 2 evőkanál porcukor
- 2 teáskanál instant kávé
- 2 evőkanál reszelt kókusz
**Elkészítés:**
1. Először készítsd el a piskótát. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokra, és bélelj ki egy 30x40 cm-es tepsit sütőpapírral.
2. Egy nagy tálban keverd össze a tojásokat és a cukrot, amíg habos és sárgás lesz. Adj hozzá a feloldott instant kávét is.
3. Szitáld bele a lisztet és a sütőport, majd óvatosan keverd össze a tojásmasszával.
4. Keverd hozzá a reszelt kókuszt.
5. Öntsd a piskótatésztát a készített tepsibe, és simítsd el egyenletesen.
6. Süsd a piskótát 10-12 percig, vagy amíg aranybarnára sül, és amikor megnyomod, rugalmas marad.
7. Amíg a piskóta sül, készítsd el a krémet. Egy tálban verj habbá a habtejszínből és a porcukorból.
8. Adj hozzá a mascarpone sajtot és az instant kávét, majd óvatosan keverd el a krémben.
9. Miután a piskóta megsült, hagyjuk kihűlni.
10. Amikor a piskóta teljesen kihűlt, óvatosan fordítsd ki a sütőpapírról egy tiszta sütőpapírra, majd óvatosan terítsd rá a kávés krémet.
11. Az egyik széle felől kezdve tekerd fel a piskótát, és helyezd egy tálra.
12. Szórd meg a reszelt kókusszal a piskótatekercs tetejét.
13. Vágd szeletekre és tálald. Jó étvágyat!
Ez a kókuszos-kávés piskótatekercs egy finom és ínycsiklandó desszert, amelyet kávéval vagy tea mellett is élvezhetsz.