Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Kávé babfajták

Kávé babfajták


Ha tudjuk, honnan származik és miként lett termesztve a kávé, könnyebben megjósolható, hogyan fog lefőzéskor viselkedni és milyen íze lesz az elkészült italnak.

Kávébab fajták és származás

Aki ismeri a babot, az ismeri a kávét is. Sokat lehet tudni arról, milyen kávé kerül a csészébe, ha ismerjük a bab eredetét. Nem mindegy hogy a reggeli újság és a pirítós mellé keresünk egy gazdag, erős italt vagy valamilyen különlegességre vágyunk - például árnyékban nevelt, száraz feldolgozású arabicára, kevés kardamommal. Ahhoz, hogy ki tudjuk szimatolni, mire van szükségünk, érdemes elmélyedni a babok tudományában

A kávéfajok

Alapvetően kétféle növényről van szó: a Coffea arabicáról és a Coffea robustáról (vagy Coffea canephora). Az értékesített kávé több mint háromnegyede arabica, a maradék túlnyomó része robusta.

Coffea Arabica kávénövény kávécserje

Arabica

Jemenből származik és ez az a típus, amelyet az arab világban már ezer éve termesztenek. Az általános vélemény szerint az arabica képviseli a jobb minőséget: íze kifinomultabb, gazdagabb, aromája jóval kellemesebb, mint a robustáé.

Arabica kávészemek pörkölve - kávébab

Csak nagy tengerszint feletti magasságon termeszthető és ez az a paraméter, amely döntően befolyásolja az ízt is. A magasabban fekvő területeken a kávé lassan érik, a növényeknek ugyanis a hegyvidéki klíma - általánosságban véve - kedvezőtlenebb. Viszont éppen a lassabb érés eredménye a gazdagabb ízállomány és a nagyobb sűrűség. A kávét pedig ez utóbbi alapján is osztályozzák, így az arabica babok jobban teljesítenek.

Coffea robusta kávécserje kávénövény

Robusta

Kevésbé jó minőségű, mint az arabica, viszont már alacsonyabb magasságot is termeszthető. Emellett könnyebb nevelni, ellenállóbb a kórokozókkal szemben és a terméshozama is nagyobb. Azok a farmerek, akik számára a mennyiség fontosabb a minőségnél, sokszor a robustát választják.

Az íze viszont keserű és fanyar, általában kevésbé élvezetes, mint az arabicáé. A koffeintartalma viszont majdnem kétszer akkora, ezért sok eszpresszó kávékeverék tartalmaz robustát is, hogy a lefőtt kávé hatása erősebb, íze testesebb, cremája pedig mutatósabb legyen. Az instant keverékeket is gyakran erősítik robustával.

Ám mindezek tükrében érdemes azt is megemlíteni, hogy nem minden esetben igaz, hogy a robusta okvetlenül rosszabb, mint az arabica. Léteznek prémium minőségű robusta kávék is: nem egy közülük nem egy azok közt a rajongók közt is kedvelt, akik szeretik az agresszív átható ízű kávékat.

Robusta kávészemek pörkölve

Peaberry

Ez a kifejezés nem önálló fajra vagy fajtára utal, hanem egy biológiai értelemben rendellenes jelenségre. Normális esetben a kávécseresznyében két mag fejlődik ki és ezek lapos felszíne egymás felé néz. Néha azonban csak egyetlen mag alakul ki, annak viszont így több helye van a növekedésre. Ez utóbbi a peaberry. Sokan úgy válik, a peaberry ízesebb, mint a hagyományos változatok, viszont e babok gyorsabban pörkölődnek és könnyebben szenesednek. Ezért nem szabad őket hozzákeverni a többi terméshez, mert lerontják azok ízét. Az alapszabály tehát a következő: egy kávé vagy álljon 100%-ban peaberryből vagy ne tartalmazzon semennyit.

Kenyai különleges és ritka peaberry kávészemek pörkölve