Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Holland kávézás

A hollandok akkor is kávéról beszélnek, ha teát akarnak inni...

A kávézás nem csupán kellemes, hanem fontos időtöltése is a hollandoknak. Ha meg akarnak egymással beszélni valamit, azt szokták mondani: „Zullen we even een kopje koffie drinken?”, azaz „Megiszunk együtt egy csésze kávét?” Akkor is kávéról beszélnek, ha teát akarnak inni.

Jenever - holland kávé és keksz

A kávé mellé egy vagy két keksszel vagy csokoládészelettel szokták a vendéget megkínálni. Süteményt inkább csak akkor adnak, ha valamit ünnepelnek. A hollandok több kekszet fogyasztanak évente, mint bármelyik más nép. A kávéra meghívott távozáskor általában azt mondják: „Dank je wel voor de kojfie”, azaz „Köszönöm a kávét”.
A kávé tehát a hollandok „nemzeti itala”, szenvedélye és kedvtelése. Baráti összejövetelek, temetések és az egész hivatali élet elképzelhetetlen kávé nélkül. Jóformán minden kávézó, falatozó vagy kisebb vendéglő bejáratánál olvashatjuk: „de koffie is klaar" a kávé készen van.

A hollandok a híg kávét kedvelik, és ebből különösen sokat fogyasztanak az értekezletek alatt.

Valójában a borókából és gabonából készült jenever a hollandok nemzeti itala, amelynek alkoholtartalma 35%. Manapság a hollandok inkább külföldi italokat fogyasztanak jenever helyett, pedig ez a holland ital nagyon régen népszerű a világ különböző országaiban. így például az angol gin a jenever szó elferdítése.

Ropogtatnivaló finom holland keksz a jevever kávé mellé

Számoljon a holland étkezési kultúrával. Gyakori, ha valakit délelőtt vagy délután egy kávéra hívnak meg, amely mellé egy kis édességgel kínálják a vendéget. Az utóbbi időben délután szívesebben isznak teát a kávé helyett.

Holland vacsora

A hollandok viszonylag korán szoktak vacsorázni, este 6 és 7 óra között. Az este nyolc órai meghívás kávét, édességet, majd bort és ehhez egy kis sajtot, sós süteményt stb. jelent. De ezt ön nem tudja biztosan. Kétség esetén a leghelyesebb telefonon érdeklődni - adott esetben a meghívó üzleti partner feleségénél. De vigyázzunk arra, hogy ne keltsük azt a benyomást, mintha vacsorát várnánk!