Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Felturbózott reggeli kávé segít a bőrödön

Felturbózott reggeli kávé segít a bőrödön

És a napi egy adag mi lenne?

Kollagén a kávéba és kész

Őrület van Amerikában. Méghozzá kollagénőrület!

Ki ne szeretné, hogy a reggeli életmentő kávé ne csak bűntudatkeltő koffeint, de értékes tápanyagokat is adjon a szervezetének? És ki ne szeretné, ha a bőrápolási rutint le lehetne egyszerűsíteni egy ital formájában? Az amerikai trend pontosan azt ígéri, beteljesíti a vágyakat – na de mit szólnak ehhez a tudósok?

Amerikában elterjedt a kollagénital-őrület. A TikTokon számtalan recept fellelhető, általában a reggeli meleg italokat célozzák meg. A lényege, hogy poralapú kollagént kevernek a reggeli italukhoz, amely állítólag ízre nem ad semmilyen pluszkényeztetést, csak az ital állaga lesz sűrűbb tőle.

Kollagén a kávéba és kész

A kollagénital célja, hogy feszesebbé tegye a bőrt, de nincs rá egyértelmű tudományos bizonyíték, hogy valóban hatásosnak bizonyul-e a szájon át fogyasztott kollagén.

Ami a kollagénital mellett szól

Ugyanannyian hisznek a kollagénital kedvező hatásaiban, mint ahányan megvétózzák ezt. Egy ausztrál kémikus és oktató, Michelle Wong, a Lab Muffin Beauty Science bloggere szerint van egy lehetséges mechanizmus, amely lehetővé teheti, hogy működjön a kollagénital. A lényege, hogy nem az elfogyasztott kollagén épül be a bőrbe, hanem aktiválja a test természetes kollagéntermelését, amitől feszesebb, fiatalabb bőre lesz a fogyasztónak.

 Ami a kollagénital ellen szól

Egy másik népszerű tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozó tudós, dr. Karl Kruszelnicki szerint lehetetlen, hogy a szájon át elfogyasztott kollagén hatásos lehetne. A kollagén ugyanis túl nagy proteinmolekula ahhoz, hogy egyben el tudják nyelni a tápanyagok feldolgozásáért felelős sejtek. Mivel a kollagénmolekula nagy, feldarabolva tudják csak feldolgozni az előbb említett sejtek, és dr. Kruszelnicki szerint lehetetlen, hogy automatikusan újra kollagénné álljanak össze a darabkák ezután, tehát a bőrt sem tudják feszesíteni. 

Dr. Allison Darland, a University of Michigan School of Medicine bőrgyógyászprofesszora is dr. Kruszelnicki álláspontján van. Mind dr. Darland, mind Wong egyetért abban, hogy nem végeztek még el elég pártatlan kutatást a témában, ugyanis a kollagénitalpárti kutatásokat kozmetikai cégek finanszírozták.

Tehát sajnos úgy tűnik, jelenleg nincs elég hiteles bizonyíték arra, hogy a kollagénitalok valóban segítenék a bőr öregedése elleni harcot, érdemes inkább más módszerek után kutatni.

Szakértő kollégánk ennyit tudott hozzátenni a témához:

A "kollagénnal felturbózott kávé" egy olyan ital, amelyhez kollagén hozzáadásával készül a hagyományos kávéhoz. A kollagén egy fehérje, amely fontos szerepet játszik a bőr, haj, körmök és ízületek egészségének fenntartásában. Ezért néhány ember kiegészítőként szedi a kollagént, hogy támogassa ezeket a szöveteket.

A kollagént hozzáadhatják különböző italokhoz, beleértve a kávét is. Ennek többféle módja lehet:

1. Kollagénpor: A leggyakoribb módszer a kollagénpor vagy kollagénpeptidek hozzáadása a kávéhoz. A por könnyen keverhető, és gyakran íztelen vagy enyhén ízesített változatokban is kapható, így nem befolyásolja jelentősen a kávé ízét.

2. Kollagénkrém: Néhányan kollagénkrémet használnak, amely krém formájában érhető el, és hozzákeverhető a kávéhoz. Ez a módszer némi textúrát és ízt is hozzáadhat az italhoz.

3. Kollagénes kávékészítmények: Bizonyos cégek olyan kávékészítményeket is forgalmaznak, amelyek már tartalmazzák a kollagént, így külön hozzáadás nélkül is élvezheted az előnyeit.

A kollagénnal felturbózott kávét gyakran azért fogyasztják, hogy támogassák a bőr rugalmasságát, a haj és köröm egészségét, valamint az ízületek működését. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kollagén kiegészítők hatékonysága és szükségessége egyéntől függ. Mindenképpen konzultálj egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen kiegészítőt rendelnél vagy fogyasztanál, hogy megtudjad, mi a legjobb az egyéni szükségleteidhez.