Édesburgonyás húsos finom falatok ebédre
Egy kellemes ebéd, egy zamatos kávé kíséretében...
Nem tiltakozunk akkor sem, ha vacsorára készül el ez az őszi hangulatot idéző fűszeres finomság.
Az édesburgonya mostanság kapott nagyobb szerepet ételeink alapanyagaként. Ez nem is csoda, hiszen finom, kellemesen édes, mondhatni sütőtökös aromája jól illik a magyar konyha ízvilágába. Hússal, zöldségekkel kimondottan ízletes ízkavalkádot lehet vele összehozni. Nem kell vele sokat bűvészkedni és gyorsan az asztalra kerül a kész étel.
Íme a hozzávalók:
- 4 db édesburgonya
- 25 dkg darált hús
- fél zacskó előfőzött rizs
- fél hagyma
- 1 db kis paradicsom
- 1 db kis paprika
- 1 dl tejföl (lehet több is, ha jó krémesen szeretjük)
- rozmaring
- só, bors, vegeta
- olaj
- reszelt sajt (a tetejére)
- pár szál petrezselyem (a díszítéshez)
A burgonyákat alaposan meg kell mosni, hosszában félbe kell vágni, és 180 fokos sütőben, majdnem teljesen puhára kell sütni. A hagymát vágjuk apróra és egy serpenyőben kevés olajon pároljuk meg. Ha kész, mehet bele a hús, majd a só, bors, vegeta, rozmaring (ízlés szerint). Ha szeretitek a rozmaringot, lehet bőven tenni bele, nagyon jól megy az íze az édesburgonyához. Jöhet a paprika és a paradicsomot felvágva. Kevés víz hozzáadásával az egészet puhára kell párolni, majd mehet bele a megfőtt rizs fele, és a tejföl.
Ha megsültek a burgonyák, karalábévájóval kis gömböket kell kivágni úgy, hogy a „csónakoknak” kb. 1 cm-es fala maradjon. Ezeket a gömböket is a húshoz lehet adni, egy részét kicsit összenyomkodod, de maradjanak szép, egész gombócok is.
A húsos keverékkel megtöltöd a burgonyákat, sajttal megszórod, és visszateszed a sütőbe, amíg az egész jól átforrósodik és a sajt ráolvad.
Petrezselyemmel, friss rozmaringgal díszíted.
Jól illik hozzá a sajtmártás, de lehet gyümölcshússal tálalni.
Utána egy csésze finom kávé és megvan a boldogság... :-)