Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Cikória és a cibetmacska-kávé esete


Mily' érdekes, hogy "c" betűvel kezdődik a két véglet...

A minap édesapámmal arról beszélgettünk, hogy a kotyogóson felnőtt generáció nem feltétlenül jól főzi meg a kávét. Kifejtettem neki, hogy itt van a videó, amiről beszélek, az Illy baristái egyszerűen és szakszerűen megmutatják, hogyan kell a klasszikus "moka" feketekávét elkészíteni úgy, hogy az illata és zamata a lehető legjobb legyen.

Nem nagy ördöngősség, összefoglalva a lényeg:

ha a víz a kotyogós tartályában elkezd forrni és már kezd kotyogni, pöfögni és elindul a feketekávé, akkor pár másodperc múlva le kell húzni a tűzhelyről. Így ugyan nem fog az összes víz kijönni a tartályból, ellenben a kávé az igazi élvezeti értékét adja, megmarad az eredeti ízletes aroma és illat és nem lesz semmilyen kesernyés vagy éppen keserű "mellékhatás".

Ezt azért fejtettem ki Faternak, mert évtizedek óta látom, hogy a kotyogósával (utóbbi időben kerámia kiöntős)

Kerámiakiöntős kávéfőző kotyogós

maxigázon jól felforralja a vizet, majd, mikor már a tartály kiürült, még mindig fenthagyja a gázon és így forralja a kifőtt kávét. Ezzel ugyebár a lehető legkeserűbb kávé készül el, hiszen a kifőtt kávé tovább "ég".

Ezt felvázolva érkezett a válasz:
 - Sok cukorral nem is olyan keserű!

(erről egy vicc is beugrott)

És igen. Be kellett látnom, ha valaki évtizedek óta így fogyasztja a kedvenc kávéját, annak már így és ilyen marad a tökéletes kávé. Egy kávézóban vagy vendégségben még el fogja kortyolni a legkülönfélébb kávékölteményeket, de otthon, a saját birodalmában marad a jólmegsütött keserű kávé sok cukorral, mert az az IGAZI!

Ezt a kis történetet még azzal kiegészítem, hogy a minap hallottam, hogy egy másik családfő ajándékba kapott Kopi Luwak cibetmacska-kávét. Igen, ez az a nagyon drága kávé, ami, ha nem is legdrágább, de az egyik legdrágább kávé a világon. Nem mellesleg kb. 14.000,-Ft-ba kerül 10 dkg ilyen kávé (és még le sincs darálva...).

Cibetmacska kávé - Kopi luwak

Szóval a történet főhőse ilyen különleges kávét kapott. Készítettek is neki gyorsan belőle egy friss feketét, jóízűen kortyolgatta, megitta, majd másnap látta a család, ahogyan az újabb drágakávé főzetet felhígítja cikóriakávéval!? Miért is? Hiszen azért, mert az elmúlt 60 évben azt szokta meg és Ő azt szereti...

Nos ezzel nem lehet mit csinálni, utána ezért kapott ajándékba agy doboz német gabonakávét is.