B(r)eton torta recept
Hozzávalók a tésztához:
- 200 gramm sós vaj
- 200 gramm liszt (itt Németországban ez az 550-es számú liszt)
- 50 gramm hajdinaliszt (bio üzletekben kapható)
- 5 tojás sárgája (M-es méretű)
- 200 gramm cukor (ezt egy kicsit csökkentettük, mert nem szeretjük a túl édes dolgokat, 30 grammal kevesebb került bele, ez még nem ártott meg a tészta állagának)
- 1 késhegynyi vanília
- negyed teáskanálnyi nátron (szódabikarbóna)
- vaj a tortaforma kikenéséhez
- 1 tojássárgája a tetejére
Hozzávalók a töltelékhez:
- 300 ml Earl-Grey tea
- 300 gramm lágy aszalt szilva
- 3-4 evőkanál rum
- 2 evőkanál cukor (egy kicsit ez is lehet kevesebb)
- 2 késhegynyi vanília
- Egy 22-24 cm-es tortaforma (kapcsos).
Elkészítés:
A vajat óvatosan meg kell olvasztani, folyósra. Érdemes leszedni a habját, majd kicsit hűlni hagyni. A vajnak világossárgának, majdnem fehérnek kell lennie.
Mindkét lisztet szitáljuk át, össze is önthetjük őket és keverjük bele a nátront!
A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával – lehetőség szerint – egy konyhai gép segítségével keverjük habosra, ez is majdnem fehér kell, hogy legyen.
A lisztes keveréket és a vajat adjuk hozzá a kikevert cukros tojáshoz és hagyjuk a gépet dolgozni. Kissé ragacsos tésztát fogunk kapni, de összeáll. Fedjük le fóliával és 30 percet pihentessük a hűtőben.
Közben a felforralt fekete teába áztassuk bele a félbevágott aszalt szilvákat és 20 percig hagyjuk nyugton őket. Vigyázat! Semmiképpen se tovább, mert a túláztatást keserűséggel bosszulják meg!
Ha megáztak, akkor szedjük ki a teából, de a teát még ne öntsük ki! A szilvához adjuk hozzá a rumot, s 3-4 evőkanálnyit a teából, majd egy botmixer segítségével turmixszoljuk le! Miután kapunk egy pürét, tegyük egy kis lábasban, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát és 10 percig főzzük, amíg olyan nem lesz, mint egy jófajta szilvalekvár. (Vigyázat, pöfögni is éppen úgy fog!)
A sütőt melegítsük elő 175-180 fokra, légkeveréssel.
A tésztát felezzük el, majd két sütőpapír között nyújtsuk kerek formájúra, kicsit nagyobbra, mint a tortaformánk (vastagsága kb. 2cm lesz). A kivajazott (vagy sütőpapírral bélelt) tortaformába helyezzük úgy bele, hogy kicsit a széléből a forma oldalára is jusson (1-2 cm). A közepét picit nyomkodjuk meg, jöhet a töltelék, de a szélén úgy 2 cm-t hagyjunk szabadon. A másik adag tésztát is nyújtsuk ki a két sütőpapír között és helyezzük a töltelékre, nyomkodjuk össze a széleit, hogy ne tudjon kifolyni a töltelék!
Kenjük meg tojássárgájával, majd egy villa segítségével húzzunk rácsot rá!
Az előmelegített sütőben 45 percig süssük!
Melegen is, de akár - egy dobozban tárolva - napokig is fogyasztható!