Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

B(r)eton torta recept

B(r)eton torta recept

Breton torta - mint egy pite, pedig ez egy torta

Annyira ezért nem kemény, de kiváltképpen finom ez az angolosan francia sütemény.

Hozzávalók a tésztához:

  • 200 gramm sós vaj
  • 200 gramm liszt (itt Németországban ez az 550-es számú liszt)
  • 50 gramm hajdinaliszt (bio üzletekben kapható)
  • 5 tojás sárgája (M-es méretű)
  • 200 gramm cukor (ezt egy kicsit csökkentettük, mert nem szeretjük a túl édes dolgokat, 30 grammal kevesebb került bele, ez még nem ártott meg a tészta állagának)
  • 1 késhegynyi vanília
  • negyed teáskanálnyi nátron (szódabikarbóna)
  • vaj a tortaforma kikenéséhez
  • 1 tojássárgája a tetejére

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 300 ml Earl-Grey tea
  • 300 gramm lágy aszalt szilva
  • 3-4 evőkanál rum
  • 2 evőkanál cukor (egy kicsit ez is lehet kevesebb)
  • 2 késhegynyi vanília
  • Egy 22-24 cm-es tortaforma (kapcsos).

Ha elrontjuk tényleg beton kemény lesz... :-)

Elkészítés:

A vajat óvatosan meg kell olvasztani, folyósra. Érdemes leszedni a habját, majd kicsit hűlni hagyni. A vajnak világossárgának, majdnem fehérnek kell lennie.

Mindkét lisztet szitáljuk át, össze is önthetjük őket és keverjük bele a nátront!

A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával – lehetőség szerint – egy konyhai gép segítségével keverjük habosra, ez is majdnem fehér kell, hogy legyen.

A lisztes keveréket és a vajat adjuk hozzá a kikevert cukros tojáshoz és hagyjuk a gépet dolgozni. Kissé ragacsos tésztát fogunk kapni, de összeáll. Fedjük le fóliával és 30 percet pihentessük a hűtőben.

Közben a felforralt fekete teába áztassuk bele a félbevágott aszalt szilvákat és 20 percig hagyjuk nyugton őket. Vigyázat! Semmiképpen se tovább, mert a túláztatást keserűséggel bosszulják meg!

Ha megáztak, akkor szedjük ki a teából, de a teát még ne öntsük ki! A szilvához adjuk hozzá a rumot, s 3-4 evőkanálnyit a teából, majd egy botmixer segítségével turmixszoljuk le! Miután kapunk egy pürét, tegyük egy kis lábasban, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát és 10 percig főzzük, amíg olyan nem lesz, mint egy jófajta szilvalekvár. (Vigyázat, pöfögni is éppen úgy fog!)

A sütőt melegítsük elő 175-180 fokra, légkeveréssel.

A tésztát felezzük el, majd két sütőpapír között nyújtsuk kerek formájúra, kicsit nagyobbra, mint a tortaformánk (vastagsága kb. 2cm lesz). A kivajazott (vagy sütőpapírral bélelt) tortaformába helyezzük úgy bele, hogy kicsit a széléből a forma oldalára is jusson (1-2 cm). A közepét picit nyomkodjuk meg, jöhet a töltelék, de a szélén úgy 2 cm-t hagyjunk szabadon. A másik adag tésztát is nyújtsuk ki a két sütőpapír között és helyezzük a töltelékre, nyomkodjuk össze a széleit, hogy ne tudjon kifolyni a töltelék!

Kenjük meg tojássárgájával, majd egy villa segítségével húzzunk rácsot rá!

Az előmelegített sütőben 45 percig süssük!

Melegen is, de akár - egy dobozban tárolva - napokig is fogyasztható!