Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A nap utolsó kávéját ekkor idd meg és ne később!

Mondom miért...

Mikor ihatom meg az utolsó kávét?

Mutatjuk, hogy mi az az utolsó időpont, amikor a koffeinfogyasztás még nem zavar bele az esti pihenésedbe.

A kávé nem csupán egy finom forró ital, hanem egy olyan energialöket, ami átlendíthet a nehezen induló reggelen. A hatás onnan ered, hogy a koffein serkentőleg hat a központi idegrendszerre, így fokozza az éberséget. Ez az emelt energiaszint a nap kezdetén még valóban előnyös lehet, később azonban egyre kevésbé – különösen akkor nem, amikor már a lefekvéshez készülsz. A kérdés tehát adja magát: mikor érdemes meginni a nap utolsó kávéját?

Mennyi az annyi?

Ha mindennap kávézol, van néhány tényező, amit az egészséged érdekében nem árt szem előtt tartanod. Először is ott van a vízhajtó hatás, ami hozzájárulhat a dehidratációhoz, így fontos, hogy mellette elegendő folyadékot igyál. „A koffeinnek különféle mellékhatásai is lehetnek, szívdobogásérzést, remegést és szorongást okozhat, nagy mennyiségben pedig növelheti a vérnyomást és a pulzusszámot” – figyelmeztetett a marthastewart.com által megkérdezett orvos, dr. Natasha Bhuyan. Előnye viszont, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek stabilizálni a káros szabad gyököket a szervezetben.

Az, hogy kinél mennyi kávé fér bele, egyénenként változó lehet. „Mindenki másképp érzékeny a koffeinre. Míg egyesek nem is észlelnek változást az energiaszintjükben a fogyasztása után, addig mások számára jelentős energialökettel jár, illetve fokozhatja az izgatottságot, szorongást. Súlyos esetben a koffein befolyásolhatja a szívizom-összehúzódást, és akár szívrohamhoz is vezethet”, mondja egy másik orvos, dr. Melissa Rifkin. 

 Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) ajánlása 400 milligrammnál húzza meg a napi koffeinfogyasztás határát, ami körülbelül öt csésze kávénak felel meg. A mellékhatásokra ennek ellenére kisebb mennyiség esetén is érdemes odafigyelni, mert vannak, akiknél már a negyedik csészénél jelentkeznek. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy koffeint nem csak a kávé tartalmazhat, így ha energiaitalokat, üdítőket is fogyasztasz, könnyebben elérheted a napi határértéket.

Mikor igyam meg az utolsó kávét?

„Körülbelül hat óra kell ahhoz, hogy a kávéból származó koffein fele lebomoljon a szervezetben. Ezután további néhány órába telik, mire a koffein kiürül, vagy alacsony szintet ér el” – tisztázta dr. Bhuyan.

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy az utolsó csésze kávét lehetőleg a lefekvés előtt 10 órával idd meg.

Munka közben kávézgatás

Persze ez nem kőbe vésett szabály, hiszen a koffeinre adott reakció széles spektrumon mozoghat. „Azok, akik kevésbé érzékenyek rá, a lefekvéshez közelebb eső időpontban is kávézhatnak anélkül, hogy ez zavarná őket az elalvásban” – tette hozzá dr. Rifkin.

Éppen ezek miatt kiváló alternatíva lehet a koffeinmentes kávé!