Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A kávéfőző szakszerű tisztítása

Elgondolkoztál már azon, hogy az irodai vagy otthoni kávéfőző mennyire szennyezett lehet a tartós használat után?

Ha lelkes kávéfogyasztó vagy, akkor valószínűleg naponta több alkalommal is felkeresed a konyhát, hogy feltöltsd a koffeinkészletedet.

Teljesen mindegy, hogy egy hagyományos kávéfőzőt vagy egy modern eszpresszókészítőt nyúzol, elengedhetetlenül fontos, hogy rendszeresen időt szakíts a megtisztítására. Ellenkező esetben ugyanis baktériumok, élesztőgombák verhetnek benne tanyát, sőt akár a penész megjelenésével is számolnod kell.

A víztartály az első

A kávéfőző víztartájának tisztítása a legfontosabb

A készülékek mindaddig veszélytelenek maradnak, amíg a fogyasztók pontosan követik a gyártók tisztításra vonatkozó utasításait. Ha azonban nem foglalkoznak ezzel, idővel elfajulhat a helyzet. A rendszeres takarítás nélkül a kávéfőző víztartálya a konyha egyik legszennyezettebb pontjává válhat.

Független szervezet kutatása alapján a vizsgált kávéfőzők 50 százalékából mutatták ki penész vagy élesztőgombák nyomait. Ez nemcsak az allergiában szenvedőkre nézve jelenthet veszélyt, hanem akár fertőzéseket is okozhat.

Megelőzés gyanánt azt ajánljuk, hogy mindig ürítsd ki a maradék vizet a tartályból, illetve ne rakd vissza a fedelét, amíg a belseje ki nem szárad. A szóban fogó organizmusok egy része a párás, nedves helyeket kedveli, így ha sikerül kiküszöbölnöd a nedvességet, nem fognak tudni elszaporodni.

Az irodában sem jobb a helyzet

Az irodai kávéfőzőknek általában a fogantyúja a legszennyezettebb pontja, miközben a kapszulás gépeknél a felső részen tanyázik a legtöbb baktérium, ahová a kapszulát kell helyezni.

Irodai kávéfőző tisztítása

Amikor használod a géped, ezek a baktériumok a kávédba kerülhetnek.

A baktériumok másik fő forrásának a kávéscsészék számítanak, főleg, ha a dolgozók közösen használják őket. Riasztó belegondolni, de egy 1997-es vizsgálat E coli baktériumot és ürüléket talált egyes bögrékben. Mivel a szennyeződések a mosogatásukhoz használt szivacson keresztül is terjedhetnek, így azt javasoljuk, hogy ahol van mosogatógép, inkább azzal érdemes mosogatni, hiszen magas hőmérsékleten működik és szárító funkciója is van. Ha a szivacsot mégsem lehet elkerülni, akkor legalább töröld szárazra a csészét egy papírtörlővel, ahelyett hogy konyharuhát használnál, vagy egyszerűen kitennéd a szárítóra.

Az alapos és rendszeres tisztítás sosem árt

Így kell

A kávéfőzőből származó hő elpusztíthatja a legtöbb baktériumot, de ez nem helyettesítheti a rendszeres tisztítást és/vagy vízkőmentesítést, melynek a gyártó ajánlásaitól függően 1-6 havonta kéne megtörténnie.

Szétszedni, megtisztítani és összerakni

Bár elképzelhető, hogy a hő valóban megöl valamennyi mikrobát, de miért kockáztatnál? Úgy gondoljuk, hogy a legjobb, ha a forrásnál avatkozol be, és tisztán tartod a kávéfőzőt.

Ami a gyakorlatot illeti, ecet segítségével ugyan megszabadulhatsz a penész és az élesztő nagyobb részétől, de tudni kell, hogy az ecet hivatalosan nincs elismerve fertőtlenítőszerként, vagyis nem pusztít el minden baktériumot, ami megbetegedést okozhat. Ezért jobb megoldás szétszedni a kávéfőzőt, és egyenként, kézzel megtisztítani az alkatrészeit, melyek egy része általában mosogatógében is mosható. Ha nem akarsz kísérletezni, egyszerűen kövesd a gyártó utasításait.

Mitől van fura íze a kávénak?

Kávés örömök

Ha nem stimmel valami a kávéd ízével, az nem csak abból eredhet, hogy koszos a kávéfőződ. A a lehetséges ok lehet a rosszul pörkölt kávé, a kávébabok oxidációja, de az ízeket a rossz minőségű víz, a kávé fajtája, elkészítési módja, a felhasznált összetevők aránya, az őrlés finomsága és a víz hőmérséklete is befolyásolhatja. Hibát követsz el akkor is, ha a reggeli adag lefőzése után túl sokáig hagyod a melegítőlapon a maradékot – ez biztosan nem fog jó tenni neki.