Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mi történik a kávéval a mikróban?

Mi történik a kávéval a mikróban?

Ezért rossz ötlet a mikróban melegítened a kávédat...

A kávé és a mikrózás kombinációjából semmi jó nem sülhet ki – figyelmeztetnek a szakértők.

Hidegen a kávé a legtöbb ember számára az ihatatlan kategóriába esik, ezért amikor az ital a reggeli kapkodás közepette kihűl, hajlamosak automatikusan bedobni a mikrohullámú sütőbe. De vajon mennyire biztonságos a mikróban újramelegíteni a kávét? Lássuk, hogy milyen következményekkel számolhatsz, ha így iszod meg.

A kávé mikrózása nem bűn, de nem jársz vele jól

Mi történik a kávéval a mikróban?

Ha valaha is az a benyomásod támadt, hogy az újramelegített kávé furcsa ízű, nem tévedtél vele nagyot. A kávé természetes formában tartalmaz bizonyos savakat – köztük klorogénsavat, kininsavat és kávésavat –, amelyek a főzés közben felszabadulva hozzák létre az ital jellegzetes, kesernyés ízprofilját.

Ebből következik, hogy amikor beteszed a kávét a mikróba, több történik annál, hogy felmelegíted. Ilyenkor lényegében újraindítod a főzési folyamatot, ami azt jelenti, hogy még több keserűséget okozó vegyület képződik.

Thermobögrék a kávénak

Bár a kávé újramelegítése egészségügyi szempontból nem hordoz különösebb kockázatot, a fentiek miatt nem egészen olyan lesz az íze, mint amire vágynál. Ha szeretnéd elkerülni ezt, a legegyszerűbb megoldás az lehet, hogy beszerzel egy termoszt vagy thermobögrét, ami akár órákon keresztül is melegen tarthatja a jobb sorsra érdemes italt.

Thermo bögrék a kávénak

Meddig fogyasztható biztonságosan a lefőzött kávé?

Ezt nehéz pontosan meghatározni, mindenesetre, ha kacérkodsz a gondolattal, hogy reggel még megidd az előző nap lefőzött kávét, inkább ne tedd!

A főzött kávé 4-6 óra után veszít aromájából és erejéből, illetve értékes hatóanyagainak mennyisége is csökken.
De a nagyobbik probléma, hogy nemcsak kevésbé lesz egészséges, hanem akár kifejezetten károssá is válhat. Szakértők szerint az állni hagyott kávéban káros kémiai folyamatok indulhatnak be, amelyek akár rákkeltő hatásúak is lehetnek, hasonlóan az erősen odaégett ételhez. A kávé eltarthatóságát ugyan némiképp kitolhatod, ha beteszed a hűtőbe, de az ízét sajnos ez is megpecsételi.