A kávé ízjegyei
A kávé ízjegyei rendkívül változatosak és összetettek lehetnek...
Most megtudjuk, hogy mire figyelnek a kávékóstolók
Savasság
Mennyire friss, savanykás, csípős a kávé íze. Az egyik kulcsfontosságú szempont: ebbe a tartományba esnek a florális és gyümölcsös jegyek. Érezzük a különbséget egy kevésbé savas etiópiai Sidamo és egy markáns csésze kenyai kávé között.
Testesség
Mit érzünk, mennyi súlya van a kávénak a szánkban? Voltaképp az ital sűsűségére utal. Érezzük a különbséget egytestes indonéziai kávé és egy könnyed vietnámi között.
Aroma
A jó minőségű kávé nem csak ízekben, hanem illatokban is gazdag. Érezzük a különbséget egy aromákban gazdag kenyai és egy abban szegény indonéz kávé között.
Édesség
A legjobb kávékban mindig jelen van némi természetes édesség is. Nem túl sok, hanem kiegyensúlyozott formában. A bogyósgyümölcsös jegyek például fokozzák ezt az érzetet, de érdemes figyelni a cukrokra, a csokoládéra vagy karamellre is. Érezzük a különbséget: a tanzániai kávé általában rendkívül édes, bogyósgyümölcsös ízű. Próbáljuk meg ezt összevetni egy markáns kenyai vagy egy csokoládés guatemalai változattal!
A vége
Mennyi ideig tart az ízérzet? Várjunk a szürcsölés után 10-15 másodpercet és figyeljük meg, meddig maradnak jelen, illetve miként tűnnek el az ízek. Érezzük a különbséget: az indonéz kávéknak rendszerint hosszan tartó utóíze van, míg egy etióp Yirgacheffe sokkal rövidebb ideig érezhető.