Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A feketekávé szerelmeseinek: luxus lesz az eszpresszó

A feketekávé szerelmeseinek: luxus lesz az eszpresszó

Most akkor mi az igazság?

Luxus lesz a kávé

Minden évben felröppen a hír, miszerint drágulni fog a kávé az egész világon, aztán (szerencsére) ebből nem sokat érzékelünk. Most azonban más jelei mutatkoznak e téren, olybá tűnik, hogy valós veszély fenyeget.

Veszélyben a kávécserjék

Hosszú távon számíthatunk arra, hogy egyre kevesebb minőségi Arabicakávét ihatunk, hiszen a globális felmelegedés miatt ennek a kiváló ízű, de termesztés szempontjából igen kényes fajta termőterülete drasztikusan zsugorodik. Ugyan a növénynemesítők látványosan felgyorsították a munkát, hogy ellenállóbb klónokat fejlesszenek ki, a gazdák pedig igyekeznek különböző árnyékolási technikákkal védeni az érzékeny cserjéket, a tendencia ezzel csak lassítható – egyelőre.

Ha pedig az Arabica az egyre növekvő kereslet, de csökkenő termőterület miatt drágul, az magával húzza a kevésbé kényes és ízében is durvább Robusta világpiaci árát is.

Kávécserje, kávécseresznye :rabica és Robusta

A nagyobb áremelést tovább generálja a brazil tél. Mivel a dél-amerikai ország a legnagyobb Arabica termesztő, az ottani időjárási viszonyok mindig is befolyásolták a kávé tőzsdei árát. Kisebb-nagyobb, pár eurócentes ármozgás évről évre követte az aszály erősségét, a közeledő árrobbanást viszont annak köszönhetjük, hogy az évszázadok óta nem tapasztalt hómennyiség és fagy miatt a termésben mintegy harmincszázalékos kár keletkezett.

Ehhez a szomorú adathoz még az is hozzájárult, hogy egyes gazdák a károk megelőzése érdekében olajoshordókat gyújtottak be a kávécserjék sorai között – ez viszont oda vezetett, hogy kontroll híján egyes ültetvények leégtek.

De nemcsak az Arabica ára emelkedik, hanem a Robustáé is. A legnagyobb termelőt, Vietnámot a Covid-járvány erősen sújtotta, de az is kedvezőtlenül hat az ottani termelésre, hogy a gazdaságok közül többen is a jövedelmezőbb durián és makadámia termesztésére tértek át.

    Az áremelés elkerülhetetlen

– vallja be Mauro De Giusti, az olaszországi Manuel Caffè tulajdonosa. A híres egyeurós árat, ami a pultnál fogyasztott (al banco) presszót jellemezte Olaszországban, képtelenség lesz tartani. A boltoknak eddig sem volt rajta hasznuk, ez inkább csak a kávézók „szórólapja” volt, ami becsábította a vendéget, hogy mást is fogyasszon a kávéja mellé. Mauro úgy látja, hogy az árat nem is a termőterületeken végbemenő változások befolyásolják, sokkal inkább a tőzsdei spekulánsok.

    A pörkölőnkbe érkező babkávé nekik köszönhetően drágább, amire még rátesz egy nagy lapáttal, hogy nálunk negyven százalékkal emelkedett az energia ára, és a csomagolóanyagoké is egyre növekszik. Ehhez képest a vietnámi Covid-helyzet és a globális felmelegedés semmi. Bár utóbbi hamarosan éreztetni fogja a hatását, hiába gyorsult fel az ellenálló fajták nemesítésének tempója. Egészen járható útnak tűnik a megfelelő Arabica- és Robustafajták keresztezése. De ez még a távoli jövő. A közeli az, hogy az olaszországi pörkölőknek árat kell emelniük, ha tovább akarnak élni. Mi sem kerülhetjük el ezt jövő januárban.

Molnár Attila baristabajnok, a soproni One Eleven kávépörkölő tulajdonosa szerint hamarosan a török kori értelemben fogjuk emlegetni a feketelevest.

A kávé árának változása időről időre természetes folyamat, és számos tényező befolyásolja. Az árak emelkedése vagy csökkenése a következő tényezőktől függhet:

1. Kávétermelés: A kávétermelés mennyisége évente változik, és az időjárási feltételek, a betegségek és más természeti tényezők befolyásolhatják a termésátlagot. Az alacsonyabb termésátlagok általában magasabb árakhoz vezethetnek.

2. Kereslet: A kávé iránti globális kereslet szintén befolyásolja az árakat. Ha a kávé iránti kereslet növekszik, akkor az árak általában emelkednek.

3. Valutaárfolyamok: Mivel a kávé gyakran nemzeti határokon túl termelődik és értékesítik, a valutaárfolyamok változása is jelentős hatással lehet az árakra. Például, ha a helyi valuta gyengül a dollárral szemben, az exportáló országok esetleg magasabb árakat kérhetnek kávéjukért.

4. Kereskedelmi tényezők: A kávé árait befolyásolják a kávét értékesítő és forgalmazó cégek döntései is. Például a kereskedelmi politikák, a logisztikai problémák vagy az árrések változásai mind hatással lehetnek az árakra.

5. Klímaváltozás: A klímaváltozás hatásaival, például a szélsőséges időjárási eseményekkel és hőmérsékletváltozásokkal, a kávétermelés is küzdhet. Ez is hozzájárulhat az árak ingadozásához.

A kávé árának emelkedése nem ritka, és gyakran tükrözi a globális gazdasági és környezeti változásokat. Az árak emelkedése hatással lehet a kávéfogyasztókra és az iparágra, és az árváltozásokra való reagálás különböző stratégiákat igényelhet, például az áremelés vagy az alternatív kávéfajták felkutatását.

Fontos megjegyezni, hogy a kávé ára országonként és régiókban eltérő lehet, és az árak változásai időről időre különböző módon érintik a kávépiacot.