Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

A csodálatos kávézacc

A csodálatos kávézacc

Szagtalanítás kávézaccal: az élvezetes kávé és a hasznos kávézacc esete.

Azt eddig is tudtuk, hogy sok-sok mindenre jó a kávézacc: készíthetünk belőle arcpakolást, bőrradíros szappant, súrolhatunk vele konyhai és fürdőszobai eszközöket, felszereléseket.

Amire eddig kevesen figyeltek, hogy kiválóan képes a lefolyónkat szagtalanítani és a frissen keletkezett lerakódásoktól megszabadítani.

A csodálatos kávézacc

A lefolyó, azon túl, hogy eldugulhat, meglehetősen kellemetlen szagokat tud árasztani. Ezzel a módszerrel gyorsan megszüntetheted még a legorrfacsaróbb bűzt is.

A rossz szagokért többnyire a csatornában megtelepedett anyagok és az ételmaradékokban lapuló gombák és baktériumok felelnek, ám szerencsére a házi praktikák ezúttal sem hagynak cserben.

Elmondjuk, miért érdemes segítségül hívnod a kávézaccot.

Mielőtt nekilátnál

A szagtalanító hadművelet előtt ajánlott egy gyorstisztítást elvégezni, kiváltképp, ha nagyon büdösnek találod a lefolyót. Nem kell mást tenned, mint elsőként fel kell forralnod kb. 3 liter vizet egy edényben. Ha a víz felforrt, akkor háztartási boltban kapható trisót kell beletenni és bele kell önteni a lefolyóba. Óvatosan, mert a vízgőz felcsaphat, illetve a forró víz megégethet! A forró vizes, trisós "borogatás" az olajos letapadásokat  lazítja fel. Sokan az ecet-szódabikarbóna kombóra esküsznek, de az sajnos nem ilyen aktív. Szakemberek is inkább ezt ajánlják, mint a tömény-maró vegyszereket, mivel azok képesek magát a lefolyórendszert is eltüntetni és akkor könnyedén a szomszédot fogjuk eláztatni.

És most: így szagtalaníts kávézaccal!

Érdemes gyűjteni a megmaradt kávézaccot: ehhez a legjobb, ha tányérra teszed, egy éjszakát szárítod, majd egy jól zárható tasakba vagy üvegbe öntöd. Amennyiben nem szeretnéd félretenni, frissen is felhasználhatod a kávémaradékot.

Hozzávalók:

  •     250 ml kávézacc
  •     175 ml keserűsó
  •     125 ml szódabikarbóna
  •     kevés víz

Első lépésben keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálban. Lassan add hozzá a vizet, először nagyon keveset, majd kezdd el keverni az egyveleget, amíg úgy nem látod, hogy kezd összeállni. Ha túl száraznak találod, folyamatos keverés mellett adhatsz hozzá további fél teáskanál ecetet.

Az állag akkor lesz tökéletes, ha gombócokat lehet formázni belőle. Helyezd a gombócokat egy tálcára, és várj, amíg teljesen kiszáradnak. A továbbiakban érdemes üvegben, a lefolyóhoz minél közelebb tartanod. Használatkor egyszerűen dobj egy gömböt a lefolyóba, majd engedj rá hideg vizet. Amennyiben nagyobb a vészhelyzet, víz helyett öblítsd le 250 ml ecettel.

Megjegyzés: instant kávéból nem lehet kávézaccot gyűjteni!