Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

1 kg szemes kávé hány darab kávészemből áll?

Tudjátok a választ? Mi most eláruljuk nektek!

A napokban érkezett hozzánk egy megkeresés, pontosabban egy kérdés, méghozzá az, hogy egy 1 kg-os csomagban pontosan hány darab kávészem van. Minket is foglalkoztatott a kérdés és bár mi már tudtuk a választ, utánanéztünk. Ez nem azt jelenti, hogy egyesével megszámoltuk, hanem azt, hogy megkerestük rá a módszert.

Rögtön az elején tisztázni kell, hogy az egyes kávéfajták kávébabjai különböző méretűek. Az Arabica kávészemek különböznek a Robusta szemektől, de azonos típusú, de más termőterületről származó babok, vagy azonos helyről, de máskor szüretelt babok mérete is változhat. És akkor még meg sem említettük, hogy a legfinomabb kávécsomagok keverten tartalmaznak különböző országokban termelt és szüretelt kávét.

Ebből adódóan előre lehet tudni, hogy a válasz nem egyetlen egy szám lesz, hanem egy tól-ig skála.

A megszámolt Arabica kávészemek
(Szemes kávék a számolgatáshoz)

 

Nézzük meg, hogy a szakértő hogyan állt hozzá a kérdéshez:

Az angol baristák a következő módszerrel számoltak: náluk (is) ugyebár egy egységet az jelent, hogy 7 gramm őrölt kávéból egy szimpla eszpresszót, 1 shot-ot lehet készíteni. Azt is tudják, hogy egy ilyen mennyiséghez az automata kávégép általában 56 szem kávét használ fel. Eddigi tapasztalatokra építve egy 1 kilós kiszerelésű szemes kávé csomagból 80 - 140 adag alap eszpresszót lehet készíteni. Ebből levezetve:

Minimum: 80 x 56 = 4480

Maximum: 140 x 56 = 7840

Végeredmény tehát, egy 1 kg-os szemes kávécsomag a kávészemek fajtájától és méretétől függően 4480 - 7840 szem kávét tartalmaz.

Mivel sokan megkérdőjelezték a mérés pontosságát, ezért elhatároztuk, hogy egyesével átszámolunk egy csomag COOLCoffeeBAR Prémium 100 Arabica kávét.

Amint megvan az eredmény, közzétesszük és összevetjülk a fent írtakkal. Addig is fogasszatok el egy finom csésze feketét!